Peste 400.000 de români îşi sărbătoresc onomastica azi

decembrie 27, 2019 by happyadmin0
sfantul-stefan.jpg

Peste 400.000 de români îşi sărbătoresc onomastica în cea de-a treia zi de Crăciun, de Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic si Arhidiacon Ştefan.

Dintre aceştia, peste 300.000 sunt bărbaţi, iar peste 100.000 sunt femei.

Cele mai des întâlnite nume derivate sunt:  Ștefana, Ștefănuț, Ştefănela, Ştefâniţa, Ștefănică, Ştefanos, Ştefania, Ştefanida, Ştefanel, Şteful, Şteflea, Fănica, Fănel, Fane, Fanache, Fana.

Despre Sfântul Ştefan se spune că îi ajută pe bolnavi, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme. Tradiția mai spune că, pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca, pe 27 decembrie, să se dăruiască o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.

În această zi, persoanele certate trebuie să se împace. Tot azi, în biserici se fac pomeniri pentru creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu mâncare celor care poartă numele Sfântului Ştefan.

În unele zone din Muntenia, se prepară “pâinicile lui Ştefan”. Acestea au formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, pâinicile rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan. După ce se sfinţesc la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.

Povestea Sfântului Ştefan

Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care îl urmau pretutindeni şi au asistat direct la faptele sale. Misiunea sa era aceea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci în Vechiul Testament. Se spune că Dumnezeu i-a dat puterea de a săvârşi minuni. Astfel, Sfântul a stârnit mânia autorităţilor iudaice, care l-au chemat la judecată în faţă Sinedriului, acuzându-l de blasfemie.

El a fost condamnat la moarte în anul 33 şi ucis cu pietre.

happyadmin


Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate*